Rady pro chřipkovou prevenci na pracovišti

Chřipková sezóna se blíží. Jak s ní jako zaměstnavatel naložit? Jak předejít snížení produktivity práce způsobené nemocí pracovníků? Máme pro vás 6 tipů.

Chřipková sezóna se blíží. Jak s ní jako zaměstnavatel naložit? Jak předejít snížení produktivity práce způsobené nemocí pracovníků? Máme pro vás 6 tipů.

 

  • Podporujte očkování zaměstnanců a jejich dětí - včas pracovníky upozorněte, kdy by se měli nechat očkovat. Můžete jim nabídnout prostřednictvím benefitům slevu na očkování? Očkování se týká i dětí, které se nakazí chřipkou mnohem častěji než dospělí a chřipku pak snadno přenáší na své rodiče.
  • Buďte jim vzorem - pokud jste nemocní, buďte doma, abyste nenakazili ostatní. Zaměstnanci by vás neměli vidět pracovat s nemocí.
  • Pravidelná hygiena - motivujte zaměstnance, aby si dodržovali hygienu a myli si ruce. Nekontrolujte je, spíš se je snažte informovat humornou formou. Co třeba vtipné obrázky na sociálních zařízeních? Nemoc může přenášet například i odkašlávání do dlaně (vhodnější je odkašlávání přes rameno). 
  • Dostatek sanitárních potřeb - máte na pracovišti v dostatečném množství a dobře dostupné dezinfekční spreje a utěrky na čištění rukou a pracovního prostoru?
  • Nemocní by měli zůstat doma - pracovníci by měli vědět, že pokud jsou nemocní, mají zůstat doma. Jinak se riziko chřipkové epidemie razantně zvyšuje. I pokud pracovník zůstane doma, umožněte mu pracovat z domova. Pokud ho neskolí těžká chřipka a horečka, většinou může svou práci zastat (alespoň částečně) i z postele.
  • Zajistěte osobní prostor - v období chřipek se zdržte potřásání rukama a vyvarujte se toho, aby se zaměstnanci nacházeli příliš blízko u sebe. V prevenci chřipky jsou praktické bezdotikové kohoutky a splachování toalet nebo vysoušeče rukou.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.