Jak poznat tvrdou vodu?
22.07.2016
Tvrdá voda je nepříjemností jak doma, tak v zaměstnání. Pokapávání z kohoutku má negativní vliv na spotřebiče, kterým se zkracuje jejich životnost. Jak ale poznat, že máte tvrdou vodu?
Tvrdá voda je nepříjemností jak doma, tak v zaměstnání. Pokapávání z kohoutku má negativní vliv na spotřebiče, kterým se zkracuje životnost. Jak ale poznat, že máte tvrdou vodu?
Tvrdá a měkká voda
Tvrdost vody ovlivňuje geologická stavba hornin, kterými voda protéká v přírodě. Její složení se tak oblast od oblasti liší. Pokud voda pochází z místa s převážně vápenitým podložím, bude tvrdší, než ta pocházející s žulovým.
Jak poznáte tvrdou vodu?
Nejdříve asi tak, že při jejím vaření nebo vypařování vzniká vodní kámen. Jde o rozpuštěné sloučeniny vápníku, které se usazují právě do podoby vodního kamene. Vodní kámen se pak objevuje na nádobách, ve kterých tvrdou vodu vaříme, v pračce, v sušičce v bojleru a podobně.
Tvrdost vody je možné ověřit u vodárenských firem, které vám vodu dodávají. Mnohem snadněji ale poznáte tvrdost vody sami - nejčastěji v kuchyni, koupelně a na již zmíněné rychlovarné konvici.
Vodní kámen v rychlovarné konvici, v kuchyni a koupelně
Asi nejznatelnějším projevem tvrdé vody v domácnosti je zanášení topného tělíska v rychlovarné konvici. Podle konvice můžete také přibližně odhadnout, jak se kámen usazuje uvnitř vaší pračky. Tento kámen při běžných činnostech totiž tak snadno nevidíte. Pokud neutřete nádobí, mohou se objevovat bílé skvrny na talířích, hrncích i na dřezu.
Stopy vodního kamene často vznikají na kohoutcích, dřezech či sprchách. S bílými skvrnami se můžete setkat ale i při odpařování vody z květináčů.
Zajímavostí je, že při tvrdé vodě méně pění mýdlo, to se také lépe oplachuje. Pokud nemáte sušičku na prádlo, a sušíte na věšáku, manipulace s ním může být náročnější, protože je prádlo tužší.
Může tvrdá voda ovlivnit jídlo?
Popravdě ano. Kromě toho, že se vám kámen vytvoří v konvici, i přímo na kávě nebo čaji můžete rozeznat patrný povlak. Zejména pak při přípravě černého čaje tvrdá voda vytváří nevzhledné skvrny, které se z hrnků hůře myjí. Může se také stát, že voda chytne nepříjemnou pachuť.
A jak je to s jídlem? Jídlo vařené z tvrdé vody částečně ztrácí aroma. Spekuluje se také o delší době, která je třeba, aby byly suroviny uvařené doměkka.
Jak je to u vás? Máte měkkou nebo tvrdou vodu?