Hygiena rukou

Vypuknutí onemocnění SARS, pandemie ptačí chřipky a úder chřipkového viru H1N1 (tzv. mexická nebo-li prasečí chřipka). To všechno nás pronásleduje v poslední letech. Jak se před těmito viry chránit své zaměstnance? Dodržováním správné hygieny.

hygiena rukouŠíření baktérií zastaví správná hygiena rukou
Mytí rukou je jednoduchým a účinným způsobem, jak omezit šíření baktérií a také prevencí před nákazou vážnými virovými onemocněními. Mýt si ruce na pracovišti by mělo být samozřejmostí – vždy před jídlem, po návratu z toalety, po manuálním pracovním úkonu, atd.

 






Správná technika mytí rukou

  • k mytí rukou použijeme mýdlo nebo dezinfekční prostředek a teplou tekoucí vodu
  • před mytím sundáme prsteny, náramky i hodinky
  • důkladně si ruce namydlíme, až se vytvoří pěna, kterou alespoň 20 vteřin mneme mezi prsty a kolem nehtů
  • ruce důkladně opláchneme pod teplou tekoucí vodou a utřeme dosucha (jednorázovými papírovými ručníky nebo horkovzdušným sušičem)

 

Osušené ruce jsou čisté ruce
papírové ručníkyNestačí jen umýt mýdlem a vodou, důležité je také osušení rukou. Pokud nejsou ruce řádně osušeny, pečlivé umytí přináší jen malý užitek. Při sušení rukou totiž dochází k odstranění baktérií. Nejúčinnějším způsobem, jak toho dosáhnout jsou jednorázové papírové ručníky a papírové utěrky, které dokáží odstranit až 70% baktérií. Považujete horkovzdušné sušiče za lepší způsob sušení rukou? Pozor! Podle průzkumu Světové zdravotnické organizace, který byl proveden v únoru 2009, zvyšují horkovzdušné sušáky rukou počet baktérií až o 254%.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.