Zpátky na seznam článků Hygiena rukou 08.10.2010 Vypuknutí onemocnění SARS, pandemie ptačí chřipky a úder chřipkového viru H1N1 (tzv. mexická nebo-li prasečí chřipka). To všechno nás pronásleduje v poslední letech. Jak se před těmito viry chránit své zaměstnance? Dodržováním správné hygieny. Šíření baktérií zastaví správná hygiena rukou Mytí rukou je jednoduchým a účinným způsobem, jak omezit šíření baktérií a také prevencí před nákazou vážnými virovými onemocněními. Mýt si ruce na pracovišti by mělo být samozřejmostí – vždy před jídlem, po návratu z toalety, po manuálním pracovním úkonu, atd. Správná technika mytí rukou k mytí rukou použijeme mýdlo nebo dezinfekční prostředek a teplou tekoucí vodu před mytím sundáme prsteny, náramky i hodinky důkladně si ruce namydlíme, až se vytvoří pěna, kterou alespoň 20 vteřin mneme mezi prsty a kolem nehtů ruce důkladně opláchneme pod teplou tekoucí vodou a utřeme dosucha (jednorázovými papírovými ručníky nebo horkovzdušným sušičem) Osušené ruce jsou čisté ruce Nestačí jen umýt mýdlem a vodou, důležité je také osušení rukou. Pokud nejsou ruce řádně osušeny, pečlivé umytí přináší jen malý užitek. Při sušení rukou totiž dochází k odstranění baktérií. Nejúčinnějším způsobem, jak toho dosáhnout jsou jednorázové papírové ručníky a papírové utěrky, které dokáží odstranit až 70% baktérií. Považujete horkovzdušné sušiče za lepší způsob sušení rukou? Pozor! Podle průzkumu Světové zdravotnické organizace, který byl proveden v únoru 2009, zvyšují horkovzdušné sušáky rukou počet baktérií až o 254%.