Infolinka: +420 465 350 050
english
CZK

Produkty

Vyhledávám

Kategorie

Vyhledávám

Bezpečnost práce v gastronomii

Podobně jako u jiných profesí i v gastronomii platí povinnost dodržování pravidel bezpečnosti práce. Na co si dát v kuchyni pozor?

Podobně jako u jiných profesí i v gastronomii platí povinnost dodržování pravidel bezpečnosti práce. Jedině tak dojde ke snížení ohrožení a úrazů u pracovníků.

V kuchyni by se však měli bezpečně chovat i ti, kteří vaří doma, ať už jen tak pro radost nebo pro rodinu. Kuchyně totiž skýtá spoustu nástrah, díky kterým může snadno dojít k maléru.

 

Základní pravidla bezpečnosti v kuchyni

Následující pravidla jsou primárně zaměřena pro pracovníky působící v gastronomii, uplatnit se však dají i v běžné domácnosti.

  • Noste pracovní oděv určený pro gastronomii (doma pohodlné oblečení, u kterého nebude vadit, když se ušpiníte).

o   Prstýnky, náramky, řetízky do kuchyně nepatří.

o   Dlouhé vlasy spínat sponou, noste šátek nebo čepici.

o   Šňůrky a vyčnívající části oblečení schovávejte pod pracovní oděv.

o   Noste vhodnou obuv - ideálně uzavřenou obuv s protiskluzovou podrážkou.

  • Držte se pracovních postupů při všech dílčích pracích, zejména pak při práci se sporákem a práci s nožem.
  • Chraňte se příslušnými ochrannými pomůckami.

o   Při práci s horkým nádobím používejte ochranné rukavice.

o   Pokud zdviháte poklici z nádobí s horkým jídlem, poklici snímejte vždy směrem od sebe, aby nedošlo k opaření.

o   Při otevírání trouby se otočte bokem nebo zády, aby nedošlo k opaření horkým vzduchem.

  • Berte ohled nejen na své zdraví, ale také zdraví osob, které se v kuchyni nebo na pracovišti vyskytují a jejichž zdraví může být v ohrožení.
  • Užíváte-li v kuchyni nějaké stroje, pracujte s nimi v souladu s návodem k obsluze a dodržujte doporučená pravidla bezpečnosti.

o   Při práci se maximálně soustřeďte, aby nedocházelo ke zbytečným chybám, které mohou vaše zdraví ohrozit.

o   Pracovní prostředí udržujte čisté a suché - zejména podlahy.

o   Pokud dojde k poruše stroje nebo zařízení, nahlaste problém údržbáři a nepouštějte se sami do oprav.

o   Opatrně zacházejte s plynovými sporáky, aby nedošlo k úniku plynu nebo požáru, po dokončení vaření jej vždy vypnout

o   Po skončení práce se spotřebiči, tyto nástroje odpojte z elektřiny.

 

SpinnerČekejte
Tato webová stránka používá cookies
Abychom Vám dopřáli co nejlepší používání našeho webu, ukládáme do Vašeho prohlížeče malé soubory - cookies. Ty slouží k tomu, aby se Vám s webem dobře pracovalo, abychom mohli vyhodnocovat jeho návštěvnost a případně Vám usnadnili návrat k nám pomocí přesně cílené reklamy. Podle zákona některé typy cookies můžeme ukládat jen s Vaším souhlasem.